Surface X1 G Zqv F7 Tw unsplash
Sales

De effectiviteit van interne referenties

Het gebruik van eigen medewerkers in het rekruteringsproces is een strategie die veel bedrijven hanteren. Wij ook! Ruim een derde van de Madison medewerkers is via een interne referentie bij ons terechtgekomen én ook effectief gestart. Deze aanpak biedt diverse voordelen, van het verbeteren van de kwaliteit van aanwervingen tot het besparen van kosten.

Culturele fit en kwaliteit van aanwervingen.

Als bedrijf houd je bewust vast aan bepaalde waarden en principes die de volledige werking van je bedrijf bepalen, zowel intern als extern. Bij Madison bijvoorbeeld zoeken wij personen met een zekere intellectuele bagage die tegelijk een sterke commerciële intuïtie hebben. Ze moeten enerzijds technische materie kunnen begrijpen, maar anderzijds ook prioriteiten en kansen kunnen herkennen.

Sollicitanten die bij ons over de vloer komen moeten daarom aan bepaalde bedrijfsculturele criteria voldoen, omdat ze uiteraard de bedrijfsidentiteit moeten uitdragen, zouden ze worden aangenomen.

Ons sollicitatieproces is speciaal gecreëerd om zo’n talent te herkennen, maar is nooit 100% waterdicht. We vertrouwen daarom ook enorm op de instroom die binnenkomt vanuit onze bestaande medewerkers. Zij dompelen zich immers elke dag onder in onze werking en zijn tegelijk de beste filter om op te merken of iemand goed bij ons zou passen.

Je bereikt bovendien ook mensen die je anders nooit zou bereiken. Je versnelt het proces aanzienlijk en drukt daarom ook de aanwervingskosten. Je moet namelijk geen zoektocht inrichten (of laten inrichten) én je delibereert vaak minder intensief over bepaalde parameters.

Werknemersbetrokkenheid en Retentie.

Het feit dat werknemers zelf kandidaten kunnen aanreiken en zien opstarten, geeft sowieso voldoening, maar des te meer omdat ze daadwerkelijk bijdragen aan de stabiele uitbreiding van het bedrijf.

Onze eigen cijfers tonen ook aan dat medewerkers die via een interne referentie bij ons zijn gestart, langer blijven en in de meeste gevallen ook veel minder moeite hebben met het doorlopen van ons trainingsprogramma. Ze worden sneller “matuur” binnen onze principes.

Medewerkers stimuleren via incentives?

Een instroom aan interne referenties is bij voorkeur een natuurlijk proces, zonder incentives. Dat impliceert natuurlijk dat eigen werknemers ten allen tijde hun radar hebben aanstaan voor commercieel talent dat bij ons past. En bij veel van onze consultants is dat ook het geval.

Toch kunnen incentives zeker helpen om andere medewerkers te activeren en reeds actieve consultants extra te motiveren. Zo loopt onze referral fee op tot 8000 euro, wanneer iemand door een medewerker is aangebracht, start en vervolgens een bepaalde periode in dienst blijft.

Het gebruik van eigen medewerkers in het rekruteringsproces is een veelzijdige strategie die niet alleen de kwaliteit en efficiëntie van aanwervingen verbetert, maar ook bijdraagt aan kostenbesparing, werknemersbetrokkenheid en netwerkuitbreiding. Deze benadering creëert een win-winsituatie voor zowel het bedrijf als de medewerkers.


Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Sales

Het Belgisch mobiliteitsbudget in 2024 : flexibiliteit en duurzaamheid voor werkgever en werknemer.

5 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Een vreemd paradox: inefficiënte sollicitatieprocessen om schaars talent aan te werven.

5 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Madison is genomineerd voor Trends Gazellen 2024!

1 minuut leestijd
Lees meer
Sales

De Synergie van AI en Menselijkheid in Recruitment.

4 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Business Development Manager
Sales inHouse Antwerpen

Onze klant is een internationaal bedrijf gespecialiseerd in logistieke oplossingen voor zee-, lucht-, weg-, spoor-, opslag- en handelsvervoer. In België zijn ze volop in ontwikkeling en zijn ze op zoek naar twee Business Development Managers om hun klantenportefeuille verder uit te breiden. Met ambitieuze groeidoelen voor de komende jaren, speel je een cruciale rol in hun expansie en krijg je de kans …

Lees meer
Sales Account Manager (Software Solutions)
Sales inHouse Zonhoven

Ben jij een gedreven Account Manager met een passie voor het bedienen van klanten en het ontwikkelen van nieuwe zakelijke kansen? Bij deze onderneming krijg je de kans om beide aspecten van het salesproces te omarmen. Als Account Manager draag je twee petten. Enerzijds ben je de vertrouwde schakel tussen de ondernaming en bestaande klanten. Je identificeert hun behoeften en biedt passende oplossingen aan uit het assortiment. Anderzijds ben…

Lees meer
Account Manager (Verzekeringen)
Sales inHouse Antwerpen

Voor onze klant, een gerenommeerde verzekeringsmakelaar, ben ik momenteel op zoek naar een Account Manager. Als Account Manager ben je een actieve jager voor nieuwe ondernemingsklanten. Je bouwt aan een sterk zakelijk netwerk en fungeert als een betrouwbare commerciële partner. Je biedt advies en fungeert als het aanspreekpunt voor een eigen portefeuille ondernemingsklanten, die je niet alleen koestert maar ook laat floreren. Dit alles gebeurt uiteraard in samenw…

Lees meer