Ontwerp zonder titel 4

Trainingen bij Madison: hoe wij van jou een toprecruiter maken

Een geweldige recruiter word je niet in 1-2-3. Daarom zorgen we bij Madison voor een uitgebreide trainingsperiode, waarbij we iedereen onderdompelen in alle aspecten van een recruitment consultant.

Intensieve begeleiding voor remote werk

Bij Madison zijn we ervan overtuigd dat de vakkennis van onze consultants het verschil maakt met andere kantoren. Als we gespecialiseerde klanten en kandidaten verder willen helpen, is het niet meer dan normaal dat we hun noden volledig begrijpen, toch?

Daarom krijgen al onze recruitment consultants uitgebreide trainingen door interne en externe specialisten. Zo hebben zij alle tools en kennis om te doen waar ze goed in zijn: de juiste match vinden tussen kandidaten en bedrijven.

“We zijn grote fan van remote werk”, zegt oprichter Thomas Vleugels. “Natuurlijk is er nood aan een goede structuur om dat toe te laten en daarom hebben we een duidelijk trainingsprogramma van maar liefst negen weken opgezet. Daarna zijn nieuwe consultants in staat om zelfstandig thuis te werken. Het doel is om hen tijdens die periode heel intensief te begeleiden, zodat we ze daarna met een gerust hart los kunnen laten”, lacht Thomas.

Time Management: breng structuur in je dag

Een overzicht houden tussen alle verschillende taken en processen kan soms uitdagend zijn, zeker als recruiter, en dan is het cruciaal om je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom starten we al snel met een opleiding time management, gebaseerd op Getting Things Done van David Allen, gegeven door Madison-veteraan Willem Noyen, teamlead van de afdeling supply chain.

“Als recruiter krijg je de hele dag door input langs alle kanten. LinkedIn, mails, telefoon, berichtjes, … Allemaal kleine taken waar je constant tussen moet switchen en die allemaal tijd vragen”, vertelt Willem. “Zonder een effectieve tijds- en taakindeling kan je jezelf op het eind van de dag dan wel eens afvragen: wat heb ik nu eigenlijk gedaan?”

In de opleiding krijgen onze recruiters alle praktische tips en tools om hun tijd effectiever te beheren. Agenda’s indelen in blokken, hoofd- en bijzaken onderscheiden en het afblokken van prikkels, … Het zijn allemaal noodzakelijke tools om je tijd goed te beheren.

Marketing: overtuig je klanten en kandidaten

Na de technische training over alle verschillende tools waarmee onze recruiters werken, volgt het commerciële luik.

Als recruiter heb je natuurlijk een sales rol, dus uiteraard is een beetje kennis van marketing goed meegenomen. Hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst of InMail om kandidaten te prikkelen? Hoe gebruik je je LinkedIn netwerk op een effectieve manier?

Brand & Marketing Strategist Piet geeft al onze recruiters de kneepjes van het vak mee om hun vacatures zo aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten.

“Het is uiteraard niet de bedoeling dat recruiters uren zwoegen aan een vacaturetekst, maar we hechten wel belang aan bepaalde structurele en inhoudelijke aspecten om de tekst zo vlot en prikkelend mogelijk te maken. Daarnaast vergroot een goede tekst ook de visibiliteit van onze vacatures op alle platformen", aldus Piet.

Technische training: de vakkennis die het verschil maakt

Het grootste verschil met onze concullega’s is ongetwijfeld de grondige technische kennis van onze consultants. Het verschil tussen Java en Javascript niet kennen en jezelf een IT-recruiter noemen? Die vlieger gaat bij ons niet op. Onze teamleads geven nieuwe collega’s vanaf dag één een grondige training in IT, supply chain of engineering, zodat ze echte specialisten worden. Verder zorgen we natuurlijk ook regelmatig voor een opfrissing door externe trainers, zodat hun kennis steeds up to date is.

Zo hebben we in onze teams onder andere een ex-maintenance manager, een handelsingenieur, een logistiek planner en verschillende juridische profielen.

Als recruiter wil je je kandidaat bijstaan in alle aspecten van zijn zoektocht. Daarom is technische kennis zeer belangrijk, maar ook fiscaliteit komt aan bod. Veel kandidaten zien bij extralegale voordelen door de bomen het bos niet meer en ook daar kunnen onze recruiters hen perfect adviseren.

“Door deze trainingen maken we al meteen een groot verschil met veel andere kantoren. Daar krijgen nieuwe recruiters vaak een opleiding van amper een week, die enkel op de commerciële kant gericht is. Dat is absoluut niet onze manier van werken, want zo kan je klanten nooit op een grondige manier adviseren”, vindt Thomas Vleugels.

Sales: rekruteren met zelfvertrouwen

Natuurlijk hoort een stevige brok sales ook bij de opleiding. Hoe begin je aan cold calls, hoe screen je kandidaten en hoe onderhandel je de beste deal?

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet de bedoeling om tijdens de rollenspelen ijs aan een eskimo te verkopen. Dat is wat ons betreft niet wat een goede sales is.

“Waar we tijdens die trainingen sterk de nadruk op leggen is dat we géén standaard verkooppraatje afsteken, maar bovenal luisteren naar wat de noden zijn van een klant en hoe wij hen kunnen helpen”, aldus Thomas Vleugels. “Op die manier streven we ernaar een toegevoegde waarde te zijn voor bedrijven en langdurige relaties op te bouwen.”

Die trainingen zijn ook bedoeld om een gezonde dosis zelfvertrouwen te kweken. Imposter syndrome en telefoonangst zijn echt een ding, maar als je gelooft in je diensten en je eigen toegevoegde waarde, verdwijnen die angsten al snel.

Blijvend investeren in talent

Recruiters zijn na een drietal maanden klaar met hun opleidingstraject en kunnen vanaf dan zelf hun examens inplannen als ze voelen dat ze er klaar voor zijn. Als ze alle testen succesvol afronden, hebben ze een grondige basis zodat ze zelfstandig thuis kunnen werken. Uiteraard staat de rest van het team nog altijd klaar voor vragen.

Kortom: bij Madison geloven we rotsvast in het talent van onze recruiters en we doen er dan ook alles aan om hen zo goed mogelijk te maken in hun job. We investeren graag in onze mensen en voorzien ook extra opleidingsmogelijkheden doorheen hun hele loopbaan.

We zijn ervan overtuigd dat deze manier van werken ervoor zorgt dat onze consultants alle kennis en zelfvertrouwen hebben om de best mogelijke service te leveren aan klanten en kandidaten.


Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

6 Tips voor een efficiënter selectieproces - Zo verlies je geen topkandidaten

5 minuten leestijd
Lees meer

Extralegale voordelen op een rijtje

4 minuten leestijd
Lees meer

Geen auteursrechten meer voor IT'ers: hoe kunnen bedrijven hun loonpakketten optimaliseren?

5 minuten leestijd
Lees meer

Freelance vs Perm: hoe staat de IT-jobmarkt ervoor in 2023?

5 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Freelance Java Developer
IT Freelance freelance Brussel

Als Java Developer bij onze klant, een overheidsinstantie, draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en breng je wijzigingen aan in bestaande programma's. Daarnaast speel je een belangrijke rol in het automatiseren en optimaliseren van hun testprocessen. Je ontwerpt en implementeert functionele geautomatiseerde testscripts om de dekking van zowel verwachte als onverwachte gedragingen van applicaties te waarborgen. Daarnaast werk je nauw samen in een scrum-team met ontwikke…

Lees meer
Production Engineer
Supply Chain inHouse Gent

Onze klant is wereldwijd een referentie in interieurdesign en bouw met 30 productievestigingen. Ze ontwikkelen en produceren diverse bouwmaterialen. Omwille van hun sterke groei zijn we op zoek naar een Production Engineer. Als Production Engineer word je verantwoordelijk voor dagelijkse technische operaties binnen de afdeling voor maatwerk. Je rapporteert aan de productieleider en werkt samen aan verbeterprojecten om de productie te optimaliseren. Iedere dag kom je voor nieu…

Lees meer
Production Manager
Engineering inHouse Beveren-Waas

Onze klant uit de bouw- en materiaalbehandelingssector is gespecialiseerd in de verkoop, marketing en service van bouwmachines en heftrucks en op zoek naar een Production Manager in regio Beveren. Het aanpassingscentrum is verantwoordelijk voor de afronding van deze machines (assemblage van voorste bevestigingen), de installatie van regionale opties en de pre-delivery inspectie. • Als Productiemanager beheer je alle activiteiten in de fabriek, inclusief assembla…

Lees meer