TOM ULRICHTS NIEUWE FOTO png resize Easy Resize com
Supply Chain

Supply Chain functies, divisies en loonverschillen uitgelegd.

In een wereld waarin producten van grondstof tot afgewerkt product reizen voordat ze bij de consument belanden, speelt de efficiëntie van de supply chain een cruciale rol. We spraken recent met Tom Ulrichts, Teamleader Supply Chain bij Madison, voor meer inzicht in de diverse functies actief binnen deze sector.

Diversiteit binnen Supply Chain profielen

Tom verduidelijkt dat bij Madison de supply chain profielen zijn onderverdeeld in vijf categorieën:

  • Aankopers: Deze specialisten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen en halffabricaten voor de productie, en vormen een essentiële schakel aan het begin van de supply chain.
  • Planners: Dit gebied omvat een breed scala aan functies, waaronder transportplanning, productieplanning en vraagvoorspelling, die allemaal cruciaal zijn voor het stroomlijnen van de supply chain.
  • Warehouse en Logistiek: Operationele leiders en analisten binnen deze categorie zorgen voor een efficiënte werking van magazijnen en transport.
  • Project- en Analytische Rollen: Functies in deze categorie richten zich op datagestuurde analyses en projectmanagement om verbeteringen binnen de supply chain te realiseren.
  • Klantgerichte Rollen: Hoewel Madison hier minder op focust, zijn functies in klantenservice en relatiebeheer cruciaal voor het succesvol afronden van de supply chain.

"Het laatste klantencontact is echt belangrijk. Je ziet dan vaak andere rollen en profielen in het spel, met een duidelijk commerciële insteek."

Sectorale verschillen binnen Supply Chain

"Madison is actief binnen producerende bedrijven, voornamelijk in de maakindustrie. Maar soms maken we daar een uitzondering op, afhankelijk van de specifieke vaardigheden die we zoeken of de openstaande vacatures."

Tom benadrukt dat de rollen binnen de supply chain variëren afhankelijk van de sector. Zo vereist de FMCG-sector (Fast Moving Consumer Goods) een snelle omloopsnelheid van goederen, in tegenstelling tot de productie en levering van auto's, die een langere periode beslaan. Het is daarom cruciaal om duidelijk aan te geven welke planningsmethoden vereist zijn bij het zoeken naar geschikte profielen.

"Binnen Madison hanteren wij de vuistregel vanaf bachelor tot Phd." Mensen met een bedrijfseconomische achtergrond, variërend van bachelor- tot PhD-niveau, zijn vaak actief in supply chain-functies. Bachelors zoals Bedrijfsmanagement, Supply Chain Management, Internationaal Ondernemen. Masters zoals Handelswetenschappen, TEW, Economische wetenschappen, Handelsingenieur…Hoewel er overeenkomsten zijn met engineering en IT, is bedrijfseconomie dominant in deze sector.

Populaire functies binnen Supply Chain

Bepaalde functies binnen de supply chain zijn bijzonder in trek, waaronder inkoopmanagement, planning, warehouse/logistiek management, projectmanagement en klantgerichte rollen.

Loonpakketten en diversiteit

Tom belicht de salarisverschillen binnen de supply chain. Aankooprollen hebben vaak hogere salarissen vanwege hun hoog yearly spent (het totale budget waarvoor de aankoper verantwoordelijk is) en de directe invloed op de bedrijfskosten. Gezien de essentiële rol van supply chain management in bedrijven, liggen de startsalarissen over het algemeen hoger dan in veel andere sectoren. De salarissen variëren echter aanzienlijk binnen de hele supply chain, afhankelijk van de functie, ervaring en sector. "Als we rekenen vanaf de juniors die net van de schoolbank komen tot de directierollen, heb je een gemiddeld salaris op jaarbasis tussen de 40.000 - 130.000 euro."

De leeftijds- en geslachtsverdeling binnen supply chain-afdelingen is divers. Vrouwen zijn vaak te vinden in de voedingssector, terwijl mannen vaker werkzaam zijn in technische en bouwgerelateerde sectoren. Dit verschil hangt samen met het type product en bedrijf, hoewel bedrijven streven naar meer diversiteit binnen hun teams.

Conclusie

Een carrière in de supply chain biedt een dynamische omgeving waarin professionals van verschillende achtergronden en vaardigheden kunnen floreren. Met een focus op efficiëntie, samenwerking en continue verbetering blijft de supply chain een essentieel onderdeel van zakelijk succes.

Lees ook zeker ons diepgaand artikel over alles Supply Chain, met meer concrete voorbeelden over functies en loonpakketten, studie-achtergronden etc.

Op zoek naar een nieuwe supply chain uitdaging? Check onze supply chain vacatures hier ;)

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Supply Chain

Wat is Supply Chain? Een diepgaande rondleiding in een boeiende sector.

9 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat doet een Supply Chain Analyst?

4 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Carrièrekansen in Supply Chain: een innovatieve sector vol mogelijkheden

4 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Logistics Engineer
Supply Chain inHouse Waregem

CONSTRUCTION - Onze klant is wereldwijd een referentie in interieurdesign en bouw met 30 productievestigingen. Ze ontwikkelen en produceren diverse bouwmaterialen. Omwille van hun sterke groei zijn we op zoek naar een Logistics Engineer voor de Flooring site. Als Logistics Engineer kom je aan het roer te staan van projecten die door jou in goede banen geleid worden. Deze investerings- en verbeterprojecten, zoals automatisatie van orderpicking, worden door jouw projectteam tot een goed …

Lees meer
Senior Buyer
Supply Chain inHouse Oostkamp

AUTOMOTIVE - Onze klant is een beursgenoteerde Fortune 500 Amerikaanse multinational. Ze staan in voor de ontwikkeling en productie van transmissies voor de automotive industrie, denk hierbij aan de diverse kranen, tractoren en mijnbouw voertuigen. Als Senior Buyer ben je verantwoordelijk voor de strategie en visie van de inkoopafdeling voor indirecte goederen. Je onderhandelt met leveranciers van onder andere: pompen, snijmachines, messen en hydraulica. Daarnaast neem je ook verbeterp…

Lees meer
Supply Chain Planner
Supply Chain inHouse Tielt

METALS - Onze is een familiebedrijf met twee grote productiesites in de metaalsector. Hun grootste troef is de mogelijkheid tot het aanbieden van een totaalpakket: ze produceren zowel standaard-afmetingen als maatwerk voor de grootste burgerlijke en industriële bouwsectoren. Als Supply Chain Planner, een functie op groepsniveau, ben je verantwoordelijk voor de volledige planning van beide productiesites. Hieronder vallen: inbound en outbound planning van schepen en wegtransport, stock …

Lees meer