Working remote from newport beach 1500x609

Summer slowdown: tips voor een effectief wervingsproces tijdens de rustige zomermaanden

De zomermaanden zijn meestal een uitdagende periode om nieuwe medewerkers te vinden. Veel potentiële kandidaten genieten van welverdiende vakanties en het lijkt alsof het tempo van het bedrijfsleven vertraagt.

Maar dat betekent niet dat je de wervingsinspanningen moet stopzetten. Integendeel, het is een uitstekende tijd om je voor te bereiden en strategisch te plannen voor toekomstige aanwervingen. Wie weet strik je zelfs die ene topkandidaat, nu de concurrentie ook minder actief is?

We lijsten enkele tips op om de vakantieperiode zo efficiënt mogelijk te gebruiken en je processen niet te laten stilvallen.

1. Kijk uit naar schoolverlaters

Het begin van de zomervakantie zorgt elk jaar voor een grote instroom van ambitieuze schoolverlaters die staan te popelen om hun carrière te starten. Dat wil zeggen dat er een ruim aanbod aan talent op de markt komt in een periode waarin de concurrentie met andere bedrijven net iets lager ligt. Dit kan dus de uitgelezen kans zijn om enkele topkandidaten te strikken voor een stageplaats of juniorfunctie.

Bovendien kan je in deze kalme maanden ook rustig werk maken van een soepele onboarding. Met minder deadlines en projecten kunnen jonge afgestudeerden zich immers volledig focussen op het leren van nieuwe vaardigheden en het integreren in het team.

2. Verbeter je selectieprocessen

We gaven onlangs al aan dat veel bedrijven topkandidaten mislopen omdat hun selectieproces veel te omslachtig is. Gebruik deze kalmere tijd dus als een kans om jouw interne processen te evalueren en te verbeteren. Luister naar feedback van kandidaten en identificeer eventuele knelpunten of inefficiënties. Door te investeren in gestroomlijnde processen kun je het selectieproces versnellen en betere resultaten behalen wanneer je weer volop aan het aanwerven bent.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het ideale selectieproces? Onze consultants staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek en geven je graag hun bedenkingen en transparante feedback. Ze baseren zich steeds op hun kennis van de huidige markt en geven je zo de voorsprong die je nodig hebt om het verschil te maken met de concurrentie.

3. Stel een duidelijk traject op voor de drukke maanden

We merken elk jaar dat de vraag naar nieuwe kandidaten piekt van september tot december. Wacht dus niet tot de drukste tijd van het jaar om uit te zoeken welke profielen je nodig hebt. Stel een duidelijke en haalbare roadmap op van wat je nodig zult hebben om in de piekperiode snel te kunnen schakelen.

Bespreek je plannen ook zeker met je persoonlijke consultant. Herbekijk samen of kandidaten die het vorige keer net niet gehaald hebben misschien wel de juiste persoon zijn voor een andere functie, of voor welk soort profielen ze al een oogje in het zeil moeten houden.

4. Investeer in employer branding

Gebruik deze tijd van het jaar om te werken aan je werkgeversmerk. Organiseer zomerse activiteiten of teambuilding-evenementen om de teamgeest te versterken. Besteed aandacht aan je bedrijfscultuur, waarden en werkomgeving en toon die via jouw website, social media en andere kanalen. Potentiële kandidaten willen graag werken voor een organisatie die hun waarden deelt en een positieve werkomgeving biedt.

Zorg ervoor dat jouw bedrijf een eigen identiteit heeft en dat je werknemers die ook met trots uitdragen. Gelukkige werknemers zijn immers altijd het beste uithangbord voor je bedrijf als je op zoek gaat naar nieuwe mensen, dus betrek hen zeker in je selectieproces.

5. Breid je professionele netwerk uit

De vakantieperiode is een uitstekende tijd om relaties op te bouwen met potentiële partners, klanten en andere belanghebbenden. Organiseer informele bijeenkomsten, netwerkevenementen of partnerschapsactiviteiten om je netwerk uit te breiden en nieuwe zakelijke kansen te verkennen.

Investeer in het opbouwen van relaties met externe partners, zoals hogescholen, universiteiten of beroepsverenigingen. Dit kan resulteren in waardevolle samenwerkingen, stageplaatsen of toekomstige wervingsmogelijkheden.

Vergeet ook het online luik niet. Maak gebruik van webinars en LinkedIn-groepen om je expertise te delen en in contact te komen met professionals in jouw vakgebied. Wees actief in discussies, stel vragen en deel relevante content om jezelf als een betrouwbare bron te positioneren.

6. Ontwikkel je medewerkers

De zomer kan een goede periode zijn om te investeren in de ontwikkeling van je huidige medewerkers. Bied trainingen, workshops en mentorprogramma's aan om hun vaardigheden en kennis verder te verbeteren. Dit draagt niet alleen bij aan hun professionele groei, maar kan ook de betrokkenheid en retentie binnen je organisatie versterken. Door deze opleidingen nu in te plannen, kunnen je medewerkers zich tijdens de drukkere herfstperiode volledig focussen op hun job.

Hoewel de zomermaanden vaak als rustiger worden beschouwd op het gebied van werving, bieden ze nog steeds mogelijkheden om effectief nieuwe medewerkers aan te trekken. Door proactief te blijven zoeken en goed te communiceren met je recruiter kan je zeer waardevolle kandidaten aantrekken.

Voor bedrijven die niet aan het werven zijn, is het belangrijk om de zomermaanden te benutten voor interne ontwikkeling, procesverbeteringen en het versterken van je employer brand. Zo zorg je ervoor dat de zomer geen verloren tijd is, maar hét moment om je bedrijf voor te bereiden op de drukste tijd van het jaar.

Heb je professionele hulp nodig bij het inrichten van je zoektocht? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Engineering

Ontmoet Simon en Lode: Twee uiteenlopende persoonlijkheden die eenzelfde missie in rekrutering uitdragen bij Madison.

4 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Supply Chain functies, divisies en loonverschillen uitgelegd.

3 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat is Supply Chain? Een diepgaande rondleiding in een boeiende sector.

9 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat doet een Supply Chain Analyst?

4 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Proces Operator - 5 ploegen - Volcontinu
Techniekers volcontinu Kruishoutem

Voor onze klant in de regio van Kruishoutem, zijn wij vandaag op zoek naar Proces Operator in een volcontinu ploegensysteem op de afdeling Polymerisatie. Je komt terecht in een volautomatische machinepark dat bestaat uit filters, reactoren, pompen, stoomketels en granulatoren. Samen met je collega’s zullen jullie dit proces aansturen waarbij een chemische grondstof wordt omgezet naar een half afgewerkt product. In jouw rol zal je aan de hand van een…

Lees meer
Mechanical Maintenance Manager
Engineering inHouse Overpelt

Voor één van de voornaamste fabrikanten van kunststof materialen (sector chemie) voor de foodsector zijn we op zoek naar een Mechanical Maintenance Manager. Wereldwijd stellen ze ongeveer 1000 mensen te werk, in de regio van Overpelt zijn een 300-tal mensen werkzaam. Als mechanical maintenance manager ben je verantwoordelijk voor het in optimale conditie houden van de productie-installaties (machines en nutsvoorzieningen). Je rapporteert aan de manager technical se…

Lees meer
Process Engineer (Brouwerij)
Engineering inHouse Puurs

Voor één van de absolute koplopers in de brouwerij-sector ben ik momenteel op zoek naar een ondernemende Process Engineer Production en een Process Engineer Quality & Energy. De functies kaderen binnen één van de 'flag-ship-operations' van deze Belgische groep. Als Process Engineer zal je een belangrijke rol spelen in het realiseren van de ambities van het bedrijf binnen jouw focus: productie, technologie, kwaliteit, ... Daarbij mag je rekenen op een bijzonder mooi sa…

Lees meer