Working remote from newport beach 1500x609

Summer slowdown: tips voor een effectief wervingsproces tijdens de rustige zomermaanden

De zomermaanden zijn meestal een uitdagende periode om nieuwe medewerkers te vinden. Veel potentiële kandidaten genieten van welverdiende vakanties en het lijkt alsof het tempo van het bedrijfsleven vertraagt.

Maar dat betekent niet dat je de wervingsinspanningen moet stopzetten. Integendeel, het is een uitstekende tijd om je voor te bereiden en strategisch te plannen voor toekomstige aanwervingen. Wie weet strik je zelfs die ene topkandidaat, nu de concurrentie ook minder actief is?

We lijsten enkele tips op om de vakantieperiode zo efficiënt mogelijk te gebruiken en je processen niet te laten stilvallen.

1. Kijk uit naar schoolverlaters

Het begin van de zomervakantie zorgt elk jaar voor een grote instroom van ambitieuze schoolverlaters die staan te popelen om hun carrière te starten. Dat wil zeggen dat er een ruim aanbod aan talent op de markt komt in een periode waarin de concurrentie met andere bedrijven net iets lager ligt. Dit kan dus de uitgelezen kans zijn om enkele topkandidaten te strikken voor een stageplaats of juniorfunctie.

Bovendien kan je in deze kalme maanden ook rustig werk maken van een soepele onboarding. Met minder deadlines en projecten kunnen jonge afgestudeerden zich immers volledig focussen op het leren van nieuwe vaardigheden en het integreren in het team.

2. Verbeter je selectieprocessen

We gaven onlangs al aan dat veel bedrijven topkandidaten mislopen omdat hun selectieproces veel te omslachtig is. Gebruik deze kalmere tijd dus als een kans om jouw interne processen te evalueren en te verbeteren. Luister naar feedback van kandidaten en identificeer eventuele knelpunten of inefficiënties. Door te investeren in gestroomlijnde processen kun je het selectieproces versnellen en betere resultaten behalen wanneer je weer volop aan het aanwerven bent.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het ideale selectieproces? Onze consultants staan altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek en geven je graag hun bedenkingen en transparante feedback. Ze baseren zich steeds op hun kennis van de huidige markt en geven je zo de voorsprong die je nodig hebt om het verschil te maken met de concurrentie.

3. Stel een duidelijk traject op voor de drukke maanden

We merken elk jaar dat de vraag naar nieuwe kandidaten piekt van september tot december. Wacht dus niet tot de drukste tijd van het jaar om uit te zoeken welke profielen je nodig hebt. Stel een duidelijke en haalbare roadmap op van wat je nodig zult hebben om in de piekperiode snel te kunnen schakelen.

Bespreek je plannen ook zeker met je persoonlijke consultant. Herbekijk samen of kandidaten die het vorige keer net niet gehaald hebben misschien wel de juiste persoon zijn voor een andere functie, of voor welk soort profielen ze al een oogje in het zeil moeten houden.

4. Investeer in employer branding

Gebruik deze tijd van het jaar om te werken aan je werkgeversmerk. Organiseer zomerse activiteiten of teambuilding-evenementen om de teamgeest te versterken. Besteed aandacht aan je bedrijfscultuur, waarden en werkomgeving en toon die via jouw website, social media en andere kanalen. Potentiële kandidaten willen graag werken voor een organisatie die hun waarden deelt en een positieve werkomgeving biedt.

Zorg ervoor dat jouw bedrijf een eigen identiteit heeft en dat je werknemers die ook met trots uitdragen. Gelukkige werknemers zijn immers altijd het beste uithangbord voor je bedrijf als je op zoek gaat naar nieuwe mensen, dus betrek hen zeker in je selectieproces.

5. Breid je professionele netwerk uit

De vakantieperiode is een uitstekende tijd om relaties op te bouwen met potentiële partners, klanten en andere belanghebbenden. Organiseer informele bijeenkomsten, netwerkevenementen of partnerschapsactiviteiten om je netwerk uit te breiden en nieuwe zakelijke kansen te verkennen.

Investeer in het opbouwen van relaties met externe partners, zoals hogescholen, universiteiten of beroepsverenigingen. Dit kan resulteren in waardevolle samenwerkingen, stageplaatsen of toekomstige wervingsmogelijkheden.

Vergeet ook het online luik niet. Maak gebruik van webinars en LinkedIn-groepen om je expertise te delen en in contact te komen met professionals in jouw vakgebied. Wees actief in discussies, stel vragen en deel relevante content om jezelf als een betrouwbare bron te positioneren.

6. Ontwikkel je medewerkers

De zomer kan een goede periode zijn om te investeren in de ontwikkeling van je huidige medewerkers. Bied trainingen, workshops en mentorprogramma's aan om hun vaardigheden en kennis verder te verbeteren. Dit draagt niet alleen bij aan hun professionele groei, maar kan ook de betrokkenheid en retentie binnen je organisatie versterken. Door deze opleidingen nu in te plannen, kunnen je medewerkers zich tijdens de drukkere herfstperiode volledig focussen op hun job.

Hoewel de zomermaanden vaak als rustiger worden beschouwd op het gebied van werving, bieden ze nog steeds mogelijkheden om effectief nieuwe medewerkers aan te trekken. Door proactief te blijven zoeken en goed te communiceren met je recruiter kan je zeer waardevolle kandidaten aantrekken.

Voor bedrijven die niet aan het werven zijn, is het belangrijk om de zomermaanden te benutten voor interne ontwikkeling, procesverbeteringen en het versterken van je employer brand. Zo zorg je ervoor dat de zomer geen verloren tijd is, maar hét moment om je bedrijf voor te bereiden op de drukste tijd van het jaar.

Heb je professionele hulp nodig bij het inrichten van je zoektocht? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

IT Analytical

IT Analytical: Wegwijs in Data Profielen

6 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Madison Breidt uit met Nieuwe Sales Afdeling

2 minuten leestijd
Lees meer
Engineering

Duurzaamheid in Engineering: Hoe Bedrijven Jonge Engineers Kunnen Aantrekken

5 minuten leestijd
Lees meer
Software

Van AI tot Webontwikkeling: De 5 Programmeertalen die je moet kennen in 2023

5 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Sales Engineer (Instrumentatie)
Sales inHouse Lokeren

Voor een multinational gespecialiseerd in het produceren van industriële meet-en regel apparatuur en wateranalyses, ben ik op zoek naar een Sales Engineer regio Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Deze organisatie is wereldwijd actief met klanten in de brede industrie (o.a. chemische industrie, productie, water treatment, …) Als Sales Engineer ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van het klantenbestand (60%) en het actief prospecteren (40%). Je zal voornamelijk op de…

Lees meer
Inside Sales Representative (Industrial Sealing Solutions)
Sales inHouse Machelen

Voor onze klant, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van hoogwaardige afdichtingsoplossingen, ben ik op zoek naar een Inside Sales Representative. Ze bieden innovatieve producten en diensten op het gebied van industriële kleppen en technische ondersteuning binnen grote productieomgevingen, waaronder de chemische, petrochemische, farmaceutische, en energie-industrie. Hun expertise ligt in het helpen van industriële klanten bij het optimaliseren van hun processen en …

Lees meer
MRP Purchaser
Supply Chain inHouse Hoboken

PRODUCTION - Onze klant is een internationale groep binnen de ontwikkeling van technologieën ter recyclage van materialen die re-used worden in toepassingen zoals zonnecellen, herlaadbare batterijen en katalysatoren. In Hoboken specialiseren ze zich in de recyclage van kostbare materialen uit elektronische componenten. Als MRP Purchaser ben je verantwoordelijk voor coördinatie en uitvoering van alle activiteiten met betrekking tot de planning en aankopen van 25.000 magazijna…

Lees meer