60% van de Belgische software ontwikkelaars switchte de voorbije twee jaar van job.
Uit de survey leren we o.a. dat hoewel de Belgische ontwikkelaar over het algemeen gematigd positief, tot zeer positief is over het verloop van zijn/haar carrière (bijna 80%), één op vijf tamelijk, tot zeer ontevreden is over zijn/haar huidige functie. M.a.w., hoewel ze duidelijk een carrièrepad voor ogen hebben en vinden dat ze de juiste richting uitgaan, voelen ze die trend niet in hun huidige functie, terwijl ze ooit die jobkeuze hebben gemaakt. Het is daarom niet verrassend dat meer dan 60% van de Belgische software developers openstaat tot nieuwe opportuniteiten. Concreter startte bijna 60% de voorbije twee jaar bij een nieuwe werkgever. Voor softwarebedrijven is dat toch een onrustwekkende vaststelling.

Technologisch plafond
Natuurlijk heeft dit “openstaan tot nieuwe opportuniteiten” ergens een hedendaagse, millennial fomo-reden. Je blijft ook niet kijken naar het eerste programma dat op je beeld verschijnt. Je bladert liever even door de tv-gids om te kijken of er niets beters op is. Zeker als iemand anders de programma’s kiest o.b.v. jouw voorkeuren, terwijl jij rustig kan achteruit leunen. Of dat lukt is een ander verhaal. Maar het blijft dus niet enkel bij het uitgooien van de hengel. Ze switchen. Vallen ze voor de mooie/complete pakketten? Of zit er meer achter?
Het is alleszins geen geheim dat erg veel software developers doorvloeien naar de freelance markt. IT is uitgegroeid tot de sector met het grootste aantal freelancers, na de juridische sector. Naast de gekende voordelen (flexibiliteit, snellere groei, fiscaliteit, ...) is er nu eenmaal ook meer te verdienen als freelance programmeur, met dagtarieven tussen de 500 en 900 euro. Door die grote verschuiving naar freelance statuten besloten enkele grote rekruteringskantoren trouwens hun perm departement sterk terug te schroeven, omwille van de grote tijdsinvestering per plaatsing, en zijn bedrijven met prangende software posities vaak genoodzaakt die freelance uit te besteden.
Toch blijkt “geld” niet de voornaamste reden te zijn om freelance programmeur te worden (Knack, 2016) maar wel het feit dat software developers voelen dat ze inhoudelijk niet vooruitgaan in hun huidige job, dat ze tegen een technisch plafond stoten. En hoewel loon bij freelance software ontwikkelaars, zoals bij de rest van het universum, vaak een doorslaggevende factor is (Vlaams veiligheidsgevoel), kunnen wij dit inzicht ook bevestigen op de in-house perm. markt, onze markt.
De programmeurs binnen dit plaatje zijn hoger opgeleid, met al enkele jaren specifieke ervaring in (vandaag), gegeerde talen zoals Java, C++, C#, Python, Rust, enz. Ze zijn dus geen omgeschoolde Fortran ontwikkelaars (hoewel nog steeds gebruikt).
Garantie van technologische innovatie
