Job hopping1

Jobhoppen: het nieuwe normaal of toch riskant?

Terwijl er vroeger nog werd neergekeken op mensen die regelmatig van baan veranderden, lijkt jobhoppen tegenwoordig meer en meer acceptabel. Wat zijn de voordelen en is het eigenlijk wel een goed idee in tijden van recessie?

Jobhoppen in opmars

Tot enkele jaren geleden was het cv van een jobhopper vaak nog een rode vlag op een sollicitatiegesprek. Bedrijven staan dikwijls weigerachtig tegenover kandidaten die niet geïnteresseerd lijken in een langdurige samenwerking. Toch is job hopping aan een enorme opmars bezig. Kijk maar naar The Great Resignation in de Verenigde Staten. Volgens een studie van IBM uit 2021, bleek dat een kwart van de 14.000 respondenten in dat jaar vrijwillig van baan wisselde. Nog een pak meer stond open voor interessante opportuniteiten.

De groep die hier het meest in het oog springt zijn de Gen Z’ers. Zij begonnen aan hun carrière aan de start van de pandemie en wisselen nu 134% sneller van job dan in 2019, volgens data van LinkedIn. Ter vergelijking: bij Millennials is dat slechts 24%. Als jobhoppen vandaag nog niet helemaal is ingeburgerd, dan zal dat binnen enkele jaren zeker het geval zijn.

Financieel voordelig en een kans om bij te leren

Het meest voor de hand liggende voordeel is duidelijk: job hoppen kan financieel bijzonder voordelig zijn. Volgens een onderzoek van Partena Professional blijkt dat wie regelmatig van werk verandert, daarvoor beloond wordt door zijn nieuwe werkgever. Wie met minder dan 5 jaar anciënniteit van werk verandert, strijkt een gemiddelde loonsverhoging van 11% op. Iemand die 10 jaar of langer trouw blijft aan dezelfde werkgever en nadien van job verandert, mag rekenen op een loonstijging van 5% of minder.

Veel mensen willen in tijden van verminderde koopkracht en astronomische energiefacturen niet blijven wachten tot hun manager zelf over de brug komt met opslag of bonussen. Niet iedereen is mondig genoeg om zijn leidinggevende om een loonsverhoging te vragen en vaak is het eenvoudiger om bij een nieuw bedrijf een compleet loonpakket te onderhandelen. Al kan je met een aanbod op zak natuurlijk altijd naar je huidige werkgever stappen om een tegenbod te vragen.

Los van het financiele aspect is het ook niet slecht om af en toe uit je comfortzone te stappen en van omgeving te veranderen. Het geeft je een energieboost om een nieuwe uitdaging aan te gaan, je maakt kennis met nieuwe bedrijfsculturen en managers en bouwt een groter professioneel netwerk uit, wat kan leiden tot nieuwe opportuniteiten.

Schiet jezelf niet in de voet

Er zijn dus zeer zeker voordelen verbonden aan jobhoppen, maar het is ook niet zonder risico. Door nooit voor lange tijd in een job te blijven, kan je je ook niet volledig specialiseren in bepaalde processen. Zo ontstaat het risico dat je weinig bijleert en ter plaatse blijft trappelen. Denk er vooraf dus zeker goed over na wat deze job je -buiten een beter loon- nog concreet kan bieden om jezelf verder te ontwikkelen.

Daarnaast zal je je ook telkens opnieuw moeten bewijzen in je nieuwe jobs. Een nieuw netwerk uitbouwen kan heel waardevol zijn, maar het gebeurt niet van vandaag op morgen. Je nieuwe managers en collega’s weten nog niet wat ze aan je hebben en je zal jezelf constant moeten bewijzen. Voor wie niet goed om kan met micromanagement, is de stress van elk jaar een nieuwe omgeving in te duiken dus waarschijnlijk geen goed idee.

Verder moet je er zeker op voorbereid zijn dat HR-managers of rekruteerders een paar vragen zullen hebben als ze een cv voorgeschoteld krijgen dat eruit ziet als een lappendeken. Veel bedrijven zoeken naar een langdurige samenwerking en iemand die een hoop jobs aan elkaar rijgt, kan gezien worden als onbetrouwbaar op lange termijn, of als iemand zonder duidelijk carrièreplan.

Tijdens zo’n moeilijke gesprekken, is het vooral belangrijk om je troeven uit te spelen: je bent flexibel, niet bang om risico’s te nemen en je beschikt over een brede waaier aan skills door je verschillende ervaringen.

Ben je ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan zeker contact op met onze consultants en bekijk onze vacatures.

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Software

Auteursrechten / IP-rechten voor softwareontwikkeling in 2024: Een stand van zaken.

3 minuten leestijd
Lees meer
Sales

De effectiviteit van interne referenties

3 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Een vreemd paradox: inefficiënte sollicitatieprocessen om schaars talent aan te werven.

5 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Madison is genomineerd voor Trends Gazellen 2024!

1 minuut leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

BI Analist (innovatieve verpakkingsproducent)
IT Analytical inHouse Hoogstraten

Onze klant is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van voedselverpakkingen voor luchtvaartmaatschappijen en foodservices. Ze bieden op maat gemaakte verpakkingsoplossingen aan met hoogwaardige, milieuvriendelijke materialen. Ter versterking van het Business Supportteam zijn ze op zoek naar een BI Analist. Jobomschrijving; Ontwikkelen en ontwerpen van Power BI dashboards en rapporten om aan de business vereisten te voldoen.Samenwerken met belang…

Lees meer
Java developer
Software inHouse Gent

Voor een interessante klant in Gent ben ik op zoek naar een gedreven Software Engineer (Java). Deze innovatieve organisatie levert all-in projecten en richt zich op het bieden van hoogwaardige oplossingen op het gebied van software advies, ontwerparchitectuur, ontwikkeling, integratie, implementatie en projectmanagement. De specialiteit ligt voornamelijk in het aanpakken van zeer complexe projecten, met een focus op system integrators. Denk hierbij …

Lees meer
.NET developer
Software inHouse Gent

Voor een interessante klant in Gent ben ik op zoek naar een gedreven Software Engineer (.NET). Deze innovatieve organisatie levert all-in projecten en richt zich op het bieden van hoogwaardige oplossingen op het gebied van software advies, ontwerparchitectuur, ontwikkeling, integratie, implementatie en projectmanagement. De specialiteit ligt voornamelijk in het aanpakken van zeer complexe projecten, met een focus op system integrators. Denk hierbij …

Lees meer