Logistics image BS

Hoe overbrug je de supply chain talent gap?

De supply chain-industrie kampt met een gigantische uitdaging: de vraag naar nieuw talent is nog nooit zo groot geweest. De zogenaamde talent gap in de sector wordt nu zeer acuut met de massale uitstroom van oudere medewerkers.
In de nasleep van de coronapandemie en een torenhoge inflatie moeten veel bedrijven dus ook deze uitdaging zien aan te pakken, willen ze hun supply chain optimaal laten draaien.

Supply chain is een industrie in beweging

De supply chain van vandaag ziet er helemaal anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Robotica, AI, Internet of Things, … het zijn allemaal technologieën die niet meer weg te denken zijn uit de moderne industrie en nog elke dag aan belang winnen. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat een hoop functies geautomatiseerd worden. Toch wil dat niet zeggen dat er jobs verloren gaan, integendeel. De sector heeft gewoon nood aan een nieuw soort medewerkers om al die tools effectief te implementeren. Software developers en engineers zijn dan ook zeer gegeerd.

Nu de baby boomer-generatie stilaan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt ze opgevolgd door een veel kleinere groep Millennials en Gen Z’ers. Zij zullen tegen 2030 naar schatting 75% van het werkveld innemen. Van hen wordt vaak een lange waslijst aan vaardigheden verwacht. Puur operationele kennis van supply chain is al lang niet meer voldoende, want soft skills, leiderschap en analytics zijn tegenwoordig op elk niveau een vereiste.

Toch lijkt die combinatie voor veel bedrijven een moeilijke zoektocht. Er is immers in heel veel sectoren vraag naar STEM-profielen (Science, Technology, Engineering, Math) waardoor veel vacatures niet ingevuld raken. “We merken dat bedrijven hun verwachtingen iets meer bijstellen. De hyper gespecialiseerde eisen van enkele jaren geleden beginnen wat te versoepelen omdat die profielen onvindbaar of onbetaalbaar zijn geworden”, zegt Benjamin De Pooter, Handelsingenieur en Supply Chain Consultant bij Madison. “Een functie die bijvoorbeeld zeer moeilijk in te vullen is, zijn Category Buyers. Dat is een aankoper van technische producten, die dus een zeer uitgebreide vakkennis moet hebben, gecombineerd met een verkopersmindset. Ingenieurs staan doorgaans niet te springen voor salesfuncties, dus de weinige profielen die hiervoor in aanmerking komen zijn natuurlijk zeer gegeerd.”

supply chain

Waarom kiezen voor supply chain?

Naast een tekort aan STEM-profielen, spelen er ook andere factoren mee. Veel jonge mensen zijn gewoon niet goed op de hoogte van wat een carrière in supply chain nu exact inhoudt. De term doet blijkbaar nog te veel denken aan stoffige magazijnen en saai bandwerk. Een gebrek aan visibiliteit maakt dat jongeren na hun studies vaak niet eens aan de sector denken.

“Het probleem is dat veel mensen ook niet beseffen hoe breed supply chain eigenlijk is”, aldus Benjamin. “Iedereen denkt meteen aan warehousing en logistiek, maar het is een allesomvattende sector waar ook verkoop, planning en automatisering een belangrijke rol vervullen. Bovendien sta je ook dagelijks in contact met veel andere diensten. Ideaal dus om een bedrijf vanbinnen en vanbuiten te leren kennen.”

Toch heeft de wereld van supply chain alle troeven in huis om een nieuwe generatie talent te verleiden. Het is bijvoorbeeld dé sector bij uitstek als je aan de slag wil gaan met de nieuwste technologieën om globale en ecologische uitdagingen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van IoT-sensoren om processen te optimaliseren en energie te besparen.

Ook de grote opkomst van 3D-printing voor onder andere reserveonderdelen heeft de bevoorradingslijnen van veel bedrijven drastisch ingekort, wat een gigantisch ecologisch voordeel oplevert. Creativiteit en kritisch en analytisch denken zijn belangrijker dan ooit binnen supply chain.

Upskilling, mentorship en recruitment

Op korte termijn lijkt upskilling -bestaande medewerkers cruciale nieuwe vaardigheden aanleren- the way to go. Zij kunnen op hun beurt een mentorfunctie invullen om skill gaps bij nieuwe medewerkers in te vullen.

Daarnaast moet er dringend vooruit gekeken worden om organisaties future-proof te maken: het aantrekken van jong, multidisciplinair talent met een honger naar kennis die ze on the job kunnen opdoen. Veel van deze profielen hoeven zelf niet op zoek te gaan naar een job, dus moet je ze als bedrijf zelf weten te vinden en te overtuigen.

Supply chain-bedrijven moeten zich met andere woorden bezig houden met een degelijk PR-beleid. De sector heeft immers alles in huis om ambitieuze en getalenteerde profielen te strikken. Door in te zetten op een combinatie van gespecialiseerd recruitment en mentorship zorg je ervoor dat jouw supply chain niet opgeslokt wordt door de talent gap.

Ondervind je zelf moeilijkheden bij het invullen van bepaalde vacatures? De supply chain consultants bij Madison kennen de sector door en door en staan altijd klaar om de zoektocht van jou over te nemen.

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Engineering

Ontmoet Simon en Lode: Twee uiteenlopende persoonlijkheden die eenzelfde missie in rekrutering uitdragen bij Madison.

4 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Supply Chain functies, divisies en loonverschillen uitgelegd.

3 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat is Supply Chain? Een diepgaande rondleiding in een boeiende sector.

9 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat doet een Supply Chain Analyst?

4 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Full Stack Developer
Software inHouse Merelbeke

Voor een internationale speler op de markt van online advertising in de regio Gent zijn we op zoek naar een Software engineer. Je komt terecht in een bruisend internationaal bedrijf waar innovatief te werk gaan met de nieuwste technologieën en persoonlijke groei centraal staan. In de wereld van online advertising richten zij zich volledig op video advertising. Aan de hand van een transparante aanpak voorzien ze een ‘authentic impression’ waar de ‘ad viewability’, ‘brand safety’ …

Lees meer
Warehouse Project Manager
Supply Chain inHouse Meeuwen

DISTRIBUTION/AUTOMOTIVE - Onze klant is een entiteit van een grotere bedrijf die ervoor zorgt dat alle dealers, garages en partners over de juiste onderdelen beschikken. Vanuit hun site verschepen ze alle reserve onderdelen wereldwijd als logistieke hart van het bedrijf. Als Warehouse Project Manager ben je verantwoordelijk om verschillende projecten op te nemen van de 2035 roadmap die gebouwd is om van deze onderneming een hypermoderne logistiek draaischijf te mak…

Lees meer
Manufacturing Controller
Sales inHouse Hoogstraten

De Manufacturing Controller is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële operaties binnen de productiefaciliteit om de financiële gezondheid en operationele efficiëntie van het productieproces te waarborgen. Deze rol vereist nauwe samenwerking met productieteams, senior management en andere belanghebbenden om productiekosten te optimaliseren, winstgevendheid te vergroten en strategische besluitvorming te ondersteunen. De Manufacturing Controller zal verantwoordelijk zijn voor…

Lees meer