Logistics image BS

Hoe overbrug je de supply chain talent gap?

De supply chain-industrie kampt met een gigantische uitdaging: de vraag naar nieuw talent is nog nooit zo groot geweest. De zogenaamde talent gap in de sector wordt nu zeer acuut met de massale uitstroom van oudere medewerkers.
In de nasleep van de coronapandemie en een torenhoge inflatie moeten veel bedrijven dus ook deze uitdaging zien aan te pakken, willen ze hun supply chain optimaal laten draaien.

Supply chain is een industrie in beweging

De supply chain van vandaag ziet er helemaal anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Robotica, AI, Internet of Things, … het zijn allemaal technologieën die niet meer weg te denken zijn uit de moderne industrie en nog elke dag aan belang winnen. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat een hoop functies geautomatiseerd worden. Toch wil dat niet zeggen dat er jobs verloren gaan, integendeel. De sector heeft gewoon nood aan een nieuw soort medewerkers om al die tools effectief te implementeren. Software developers en engineers zijn dan ook zeer gegeerd.

Nu de baby boomer-generatie stilaan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, wordt ze opgevolgd door een veel kleinere groep Millennials en Gen Z’ers. Zij zullen tegen 2030 naar schatting 75% van het werkveld innemen. Van hen wordt vaak een lange waslijst aan vaardigheden verwacht. Puur operationele kennis van supply chain is al lang niet meer voldoende, want soft skills, leiderschap en analytics zijn tegenwoordig op elk niveau een vereiste.

Toch lijkt die combinatie voor veel bedrijven een moeilijke zoektocht. Er is immers in heel veel sectoren vraag naar STEM-profielen (Science, Technology, Engineering, Math) waardoor veel vacatures niet ingevuld raken. “We merken dat bedrijven hun verwachtingen iets meer bijstellen. De hyper gespecialiseerde eisen van enkele jaren geleden beginnen wat te versoepelen omdat die profielen onvindbaar of onbetaalbaar zijn geworden”, zegt Benjamin De Pooter, Handelsingenieur en Supply Chain Consultant bij Madison. “Een functie die bijvoorbeeld zeer moeilijk in te vullen is, zijn Category Buyers. Dat is een aankoper van technische producten, die dus een zeer uitgebreide vakkennis moet hebben, gecombineerd met een verkopersmindset. Ingenieurs staan doorgaans niet te springen voor salesfuncties, dus de weinige profielen die hiervoor in aanmerking komen zijn natuurlijk zeer gegeerd.”

supply chain

Waarom kiezen voor supply chain?

Naast een tekort aan STEM-profielen, spelen er ook andere factoren mee. Veel jonge mensen zijn gewoon niet goed op de hoogte van wat een carrière in supply chain nu exact inhoudt. De term doet blijkbaar nog te veel denken aan stoffige magazijnen en saai bandwerk. Een gebrek aan visibiliteit maakt dat jongeren na hun studies vaak niet eens aan de sector denken.

“Het probleem is dat veel mensen ook niet beseffen hoe breed supply chain eigenlijk is”, aldus Benjamin. “Iedereen denkt meteen aan warehousing en logistiek, maar het is een allesomvattende sector waar ook verkoop, planning en automatisering een belangrijke rol vervullen. Bovendien sta je ook dagelijks in contact met veel andere diensten. Ideaal dus om een bedrijf vanbinnen en vanbuiten te leren kennen.”

Toch heeft de wereld van supply chain alle troeven in huis om een nieuwe generatie talent te verleiden. Het is bijvoorbeeld dé sector bij uitstek als je aan de slag wil gaan met de nieuwste technologieën om globale en ecologische uitdagingen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van IoT-sensoren om processen te optimaliseren en energie te besparen.

Ook de grote opkomst van 3D-printing voor onder andere reserveonderdelen heeft de bevoorradingslijnen van veel bedrijven drastisch ingekort, wat een gigantisch ecologisch voordeel oplevert. Creativiteit en kritisch en analytisch denken zijn belangrijker dan ooit binnen supply chain.

Upskilling, mentorship en recruitment

Op korte termijn lijkt upskilling -bestaande medewerkers cruciale nieuwe vaardigheden aanleren- the way to go. Zij kunnen op hun beurt een mentorfunctie invullen om skill gaps bij nieuwe medewerkers in te vullen.

Daarnaast moet er dringend vooruit gekeken worden om organisaties future-proof te maken: het aantrekken van jong, multidisciplinair talent met een honger naar kennis die ze on the job kunnen opdoen. Veel van deze profielen hoeven zelf niet op zoek te gaan naar een job, dus moet je ze als bedrijf zelf weten te vinden en te overtuigen.

Supply chain-bedrijven moeten zich met andere woorden bezig houden met een degelijk PR-beleid. De sector heeft immers alles in huis om ambitieuze en getalenteerde profielen te strikken. Door in te zetten op een combinatie van gespecialiseerd recruitment en mentorship zorg je ervoor dat jouw supply chain niet opgeslokt wordt door de talent gap.

Ondervind je zelf moeilijkheden bij het invullen van bepaalde vacatures? De supply chain consultants bij Madison kennen de sector door en door en staan altijd klaar om de zoektocht van jou over te nemen.

Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

6 Tips voor een efficiënter selectieproces - Zo verlies je geen topkandidaten

5 minuten leestijd
Lees meer

Trainingen bij Madison: hoe wij van jou een toprecruiter maken

5 minuten leestijd
Lees meer

Extralegale voordelen op een rijtje

4 minuten leestijd
Lees meer

Geen auteursrechten meer voor IT'ers: hoe kunnen bedrijven hun loonpakketten optimaliseren?

5 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Freelance Java Developer
IT Freelance freelance Brussel

Als Java Developer bij onze klant, een overheidsinstantie, draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en breng je wijzigingen aan in bestaande programma's. Daarnaast speel je een belangrijke rol in het automatiseren en optimaliseren van hun testprocessen. Je ontwerpt en implementeert functionele geautomatiseerde testscripts om de dekking van zowel verwachte als onverwachte gedragingen van applicaties te waarborgen. Daarnaast werk je nauw samen in een scrum-team met ontwikke…

Lees meer
Production Engineer
Supply Chain inHouse Gent

Onze klant is wereldwijd een referentie in interieurdesign en bouw met 30 productievestigingen. Ze ontwikkelen en produceren diverse bouwmaterialen. Omwille van hun sterke groei zijn we op zoek naar een Production Engineer. Als Production Engineer word je verantwoordelijk voor dagelijkse technische operaties binnen de afdeling voor maatwerk. Je rapporteert aan de productieleider en werkt samen aan verbeterprojecten om de productie te optimaliseren. Iedere dag kom je voor nieu…

Lees meer
Production Manager
Engineering inHouse Beveren-Waas

Onze klant uit de bouw- en materiaalbehandelingssector is gespecialiseerd in de verkoop, marketing en service van bouwmachines en heftrucks en op zoek naar een Production Manager in regio Beveren. Het aanpassingscentrum is verantwoordelijk voor de afronding van deze machines (assemblage van voorste bevestigingen), de installatie van regionale opties en de pre-delivery inspectie. • Als Productiemanager beheer je alle activiteiten in de fabriek, inclusief assembla…

Lees meer