Emmanuel ikwuegbu 2 Al Im F6pw unsplash min
Techniekers

Het techniekerlandschap ontmaskerd: Vooroordelen en kansen.

In de complexe wereld van techniek en technici bestaan tal van vooroordelen en uitdagingen. Technici spelen een cruciale rol in Service en Manufacturing, maar ze worden vaak geconfronteerd met onjuiste aannames. Laten we deze vooroordelen ontmaskeren en de nieuwe kansen verkennen die het techniekerlandschap te bieden heeft.

Vooroordelen over Techniekers

Opleidingsniveau als struikelblok

Een wijdverbreid vooroordeel is dat enkel personen met een bacheloropleiding geschikt zijn voor technische functies met verantwoordelijkheid, zoals managementposities.

Dit vooroordeel blijft vooral standhouden in grote bedrijven en sectoren die traditioneel technici rekruteren, zoals de farmaceutische en chemische industrie.

Schaarste en ervaring

In de technische wereld wordt ervaring steeds belangrijker, vooral omdat er elk jaar minder technische profielen afstuderen. Sommige bedrijven beseffen dat ervaring en on-the-job vaardigheden even waardevol zijn als een diploma. De schaarste aan technici heeft bijgedragen aan het vervagen van dit vooroordeel, omdat bedrijven zich nu moeten aanpassen om talent aan te trekken.

Arbeiders versus bedienden

Er heerst ook het vooroordeel dat techniekers als "arbeiders" worden beschouwd, wat niet altijd het geval is. Klanten onderschatten soms de technische expertise en vaardigheden die technici bezitten. Bovendien zien we de laatste jaren een trend dat techniekers meer en meer onder bediendecontracten worden ingeschreven en van bijhorende voordelen kunnen genieten.

Schoolmoe versus bewuste keuze

Een ander vooroordeel is dat mensen technicus worden omdat ze schoolmoe waren en geen verdere studies volgden. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer jongeren bewust voor een technische carrière vanwege de grote vraag naar technische vaardigheden. Dit heeft geleid tot jongere technici die posities bekleden met aanzienlijke beloningen, zoals bedrijfswagens, in vergelijking met de oudere generatie technici die jarenlang moesten werken voor dezelfde voordelen.


Service Technieker
Service Technieker

Kansen en trends voor techniekers

Diversiteit van technische functies

Het techniekerlandschap is divers, met verschillende specialisaties, sectoren en regimes en shiften. Van machinebouw tot automatisering, rollend materieel tot medische apparatuur, technici hebben tal van mogelijkheden.

Dit brengt echter een uitdaging met zich mee: het overaanbod aan verschillende vacatures en functies kan verwarrend zijn. Zeker als er binnen die vacatures nog honderden nuances zijn: Hoe ziet het machinepark eruit? In welke shiften moet je werken? Moet je op de baan? enz.

Om even voor onze eigen winkel te spreken, het kan verstandig zijn om met een ervaren recruitment consultant samen te werken, zoals Yana of Lisa, om de juiste keuze te maken in dit gevarieerde landschap. Zij hebben immers een algemeen en gedetailleerd overzicht van welke jobs er allemaal zijn en wat er allemaal speelt op die markt.

Doorgroeimogelijkheden voor technici

Voor technici die geen ingenieurs zijn, zijn er tegenwoordig meer doorgroeimogelijkheden naar managementposities. We zien dat alleszins meer en meer gebeuren. Bedrijven beginnen te erkennen dat technici met 'people skills' en on-the-job ervaring waardevolle assets zijn. Het behalen van een graduaat kan de kansen op doorgroei uiteraard wel verder vergroten.

Shifts/werkregimes in de technische wereld

Verschillende factoren, zoals werkschema's en locatie, spelen een rol bij de beslissingen van technici om van baan te veranderen. Werken in "shiften" kan aantrekkelijk zijn vanwege de vrijheid, maar het heeft invloed op het loon en bonussen.

Het is daarom ook soms een vergiftigd geschenk. Techniekers starten op jongere leeftijd vaak in een dynamischer shiftensysteem op zoals een volcontinu systeem, vroege/late, nacht enz. Werken in zo'n regimes levert ook mooie bonussen op. Bonussen die je verliest wanneer je switcht naar een vast systeem, zoals vaste dag, vroege, late, ... Uiteraard wil niemand zakken in loon, maar je moet je als technieker wel bewust zijn dat je dat zal moeten aanvaarden wanneer je van job wil veranderen omwille van een bepaald shiftenregime.

Opkomende trends: service technici en detachering

Er is groeiende interesse in service technici, technici die vaak (niet altijd) onderhoud, installatie, reparatie, documentatie doen op locatie. Deze functies bieden hogere lonen, bedrijfswagens en autonomie (je plant je eigen agenda in).

Detachering voor binnendienstrollen is ook een trend, vooral onder pas afgestudeerden. Deze rollen bieden bedrijfswagens en de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken. Het heeft ook nadelen, zoals minder binding met een vast team en de kans op loondaling bij een overstap naar een ander soort functie.

Moderne technische omgevingen

Binnen productie en techniek zijn er organisaties die zich onderscheiden door modernere machineparken en kwaliteitsverbeteringen, zoals betere opleidingsmogelijkheden en flexibele werkschema's. Het loont de moeite om rond te vragen en te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in deze moderne omgevingen.

Conclusie

Het techniekerlandschap is rijk aan kansen, maar het wordt ook gekenmerkt door diepgewortelde vooroordelen. Het is belangrijk om deze vooroordelen te weerleggen en te begrijpen dat technici een essentiële rol spelen in Service en Manufacturing, ongeacht bijvoorbeeld hun opleidingsniveau.

Techniekers kunnen doorgroeien naar managementposities, hun ervaring uitspelen en profiteren van diverse trends in de sector, zoals de groeiende nood aan service techniekers en detachering.

Vooral, spreek erover met gespecialiseerde recruitment consultants ;).


Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Proces Operator - Volcontinu - Energiecentrale
Techniekers volcontinu Zandvliet

Voor onze klant, energiecentrale - elektriciteitscentrale in de haven van Antwerpen (op BASF en Covestro) zijn wij op zoek naar een Senior Proces Operator in een volcontinu systeem. In je rol als Proces Operator sta je in voor de dagdagelijkse technische opvolging van de installaties. Het voornaamste doel is om de installaties veilig en efficiënt te laten garanderen. Vanuit de controlezaal zal je de verschillende centrales opvolgen, storingen oploss…

Lees meer
Proces Operator - Volcontinu - Energiecentrale
Techniekers volcontinu Drogenbos

Voor onze klant, energiecentrale - elektriciteitscentrale in de regio Brussel-Drogenbos zijn wij op zoek naar een Senior Proces Operator in een volcontinu systeem. In je rol als Proces Operator sta je in voor de dagdagelijkse technische opvolging van de installaties. Het voornaamste doel is om de installaties veilig en efficiënt te laten garanderen. Vanuit de controlezaal zal je de verschillende centrales opvolgen, storingen oplosse…

Lees meer
Proces Operator - Volcontinu - Energiecentrale
Techniekers volcontinu Gent

Voor onze klant, energiecentrale - elektriciteitscentrale in de regio Gent zijn wij op zoek naar een Senior Proces Operator in een volcontinu systeem. In je rol als Proces Operator sta je in voor de dagdagelijkse technische opvolging van de installaties. Het voornaamste doel is om de installaties veilig en efficiënt te laten garanderen. Vanuit de controlezaal zal je de verschillende centrales opvolgen, storingen oplossen en probleme…

Lees meer