I Stock 1462875382
Engineering

Duurzaamheid in Engineering: Hoe Bedrijven Jonge Engineers Kunnen Aantrekken

Duurzaamheid is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden. Meer en meer mensen hechten belang aan een positieve impact op het milieu, en dat heeft ook zijn weerslag op de arbeidsmarkt, vooral in de engineering sector. Jonge professionals zijn actief op zoek naar werkgevers die zich toeleggen op duurzame werkwijzen. Een unieke kans voor bedrijven om talent aan te trekken om de opgelegde overheidsnormen te halen.

De Groeiende Bewustwording van Jonge Professionals


De huidige generatie jonge professionals, waaronder die in de wetenschappelijke en technische domeinen, hecht veel waarde aan ethisch verantwoord werk. Ze willen bijdragen aan een betere wereld en zijn zich bewust van o.a. de prangende milieuproblemen en de nood aan innovatieve oplossingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit dikwijls een doorslaggevende factor is geworden bij het maken van loopbaankeuzes.

“Waar we vroeger van starters hoorden dat ze vooral veel technische kennis wilden opdoen, zien we nu dat ze bijna allemaal resoluut kiezen voor duurzaamheid. Het is echt een hot topic”, zegt Gilles Van Hove, Senior Recruitment Consultant Engineering bij Madison. “Veel kandidaten zijn op zoek naar bedrijven die concrete doelstellingen hebben om hun CO2-uitstoot te verminderen of hun productieketen energieneutraal te maken.”

Bedrijven die zich richten op ecologische oplossingen kunnen zich dus onderscheiden als aantrekkelijke werkgevers voor deze Junior Engineers. Ze hebben de mogelijkheid om toptalent aan te trekken dat gemotiveerd is om bij te dragen aan een positieve verandering in de wereld. “Als recruiters merken we dat jonge mensen steevast kiezen voor bedrijven die zich actief in de markt zetten als klimaatbewust en ecologisch. Zij kijken echt heel bewust naar de inspanningen die een bedrijf doet om een positieve impact te maken", zegt Gilles.

De Impact van Strengere Overheidsregels


Naast de groeiende vraag van jonge professionals naar milieubewuste bedrijven, worden bedrijven ook geconfronteerd met strengere regelgeving vanuit de overheid. Overheden over de hele wereld voeren wetten en voorschriften in om duurzame praktijken te bevorderen en schadelijke effecten te verminderen. Voor de engineering sector betekent dit dat bedrijven hun werkwijzen moeten aanpassen om aan deze nieuwe normen te voldoen.

“Bedrijven moeten -mede onder druk van overheidsmaatregelen- de omslag maken naar een duurzamere werking. Om de energiedoelstellingen van 2050 te bereiken en volledig klimaatneutraal te zijn, worden er nieuwe functies gecreëerd. Denk maar aan een Sustainability Officer, Energy Engineer of Energy Project Manager. Die omslag maken, is een werk van lange adem. We merken dan ook dat er een grotere vraag is naar ingenieurs die expertise hebben in sectoren zoals hernieuwbare energie, circulaire economie, milieutechniek en energie-efficiëntie”, vertelt Kim Borgelioen, Senior Recruitment Consultant Engineering bij Madison.

“Gespecialiseerde recruiters spelen dan ook een cruciale rol bij het invullen van deze vacatures. We begrijpen perfect welke specifieke vaardigheden en kwalificaties nodig zijn voor groene engineering projecten. Door een uitgebreid netwerk en grondige kennis van de markt, informeren we kandidaten proactief als er uitdagende projecten op til zijn bij interessante bedrijven die aansluiten bij hun ervaring.”

engineer


Innovatie en Concurrentievoordeel


Duurzaamheid in de engineeringsector gaat natuurlijk verder dan alleen het voldoen aan wettelijke vereisten. Het biedt bedrijven ook kansen voor innovatie en concurrentievoordeel. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling van groene technologieën kunnen bedrijven nieuwe markten aanboren en zich onderscheiden van hun concurrenten.

Bedrijven die actief streven naar klimaatneutraliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen bouwen een positief merkimago op, wat hen automatisch een grotere selectie aan kandidaten bezorgt om uit te kiezen.

Voor jonge ingenieurs en technische professionals biedt werken voor een bedrijf dat gericht is op duurzaamheid een unieke kans om betrokken te zijn bij baanbrekende projecten en innovaties die een tastbare impact hebben op het milieu. Dit soort betekenisvol werk houdt hen gemotiveerd en geïnspireerd, wat dan weer bijdraagt aan een hogere werknemersretentie.

Advies voor Junior Engineers


Het grootste struikelblok voor Junior Engineers is dat bedrijven voor high level functies mensen zoeken met een zeer specifieke specialisatie en al wat jaren ervaring op de teller. Voor Junior Engineers is het dus belangrijk om op korte tijd veel ervaring op te doen bij gelijkaardige projecten.

“Ons advies aan jonge ingenieurs is dus om toch al in aanraking te komen met projecten rond bijvoorbeeld CO2-reductie, zodat je toch al een relevante ervaring kan voorleggen. We zien vaak dat Junior Engineers hun carrière starten als project engineer bij opdrachten rond bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische wagenparken. Op die manier kunnen ze snel de nodige praktijkervaring opdoen om de stap te zetten naar grotere, uitdagende projecten”, aldus Gilles.

Bedrijven spelen hun duurzame projecten ook heel bewust uit om kandidaten aan te trekken. Ze geven een duidelijk overzicht van welke doelen ze voor zichzelf stellen, hoe ze aan CO2-neutrale productie werken of welke hernieuwbare materialen, grondstoffen of energie ze gebruiken of opwekken.

“Verschillende van onze klanten werken trouwens aan bijzonder interessante projecten. Denk maar aan voertuigen op waterstof, windmolenparken of energie opwekken uit afvalwater. Als gespecialiseerde recruiters kunnen we gedreven Engineers met een hart voor duurzaamheid dus zeker verder helpen aan interessante carrièremogelijkheden”, zegt Gilles.

Interesse in een project dat bij jou past? Contacteer ons Engineering team of bekijk onze openstaande vacatures.


Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Engineering

Meet the team: Engineering

6 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Quality Assurance Engineer!
Engineering inHouse Kortrijk

Onze klant is reeds meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen van de meest innovatieve oplossingen voor de luchtvaart, defensie & veiligheid. Ze bieden een geavanceerde visualisatieoplossing aan die zowel bruikbaar is in de lucht, op de grond als op zee. De apparatuur die je terugvindt in de cockpit van een vliegtuig, wordt door hen ontworpen en geproduceerd. Als Quality Engineer volg je de kwaliteitsaspecten van de productie op en helpt de organisatie bij het to…

Lees meer
Quality Teamleader (labo)
Engineering inHouse Overpelt

Voor één van de voornaamste fabrikanten van kunststof materialen (sector chemie) voor de foodsector zijn we op zoek naar een quality teamleader in het labo. Wereldwijd stellen ze ongeveer 1000 mensen te werk, in de regio van Overpelt zijn een 300-tal mensen werkzaam. Als quality teamleader beheer je de dagelijkse werking van de QA/QC activiteiten binnen het labo. Je rapporteert aan de site quality manager en stuurt een team van 6 lab medewerkers aan (fysische en ch…

Lees meer
Process Engineer - Technical Specialist
Engineering dagregime Turnhout

Voor een toonaangevende speler in het ontwikkelen van moderne kantoormeubelen zoals bureau’s, kasten, ladeblokken en workstations zijn we vandaag de dag op zoek naar een Process Engineer voor de las- en houtafdeling voor de site in Turnhout. De productie omgeving is sterk geautomatiseerd met veel robotica en op maat gemaakte productie machines. Tal van technische uitdagingen met een familiale sfeer en transparante cultuur met veel aandacht voor hun medewerkers.…

Lees meer