Small Business Employee Benefits

Alle extralegale voordelen op een rijtje.

In België kampen werkgevers met enorm zware loonkosten. Daarom proberen werkgevers hun werknemers op allerlei manieren extra te verlonen, zonder dat ze daarvoor het brutoloon moeten verhogen.

Het lijstje met mogelijke extralegale voordelen is een pak langer dan bij onze buurlanden en we merken dat veel starters bij vacatures door de bomen het bos niet meer zien.

Extralegale voordelen zijn belangrijk in elke job, maar wat houden ze nu exact in? Hieronder vind je een handig overzicht, zodat je meteen op de hoogte bent van de meest gangbare extralegale voordelen.

Heb je nog concrete vragen? Onze consultants hebben een uitgebreide fiscale kennis en kunnen samen met jou de afweging maken of de combinatie van voordelen bij een nieuw voorstel effectief een stap vooruit is of niet.

Bedrijfswagen

Veruit het aantrekkelijkste extralegaal voordeel is de bedrijfs- of salariswagen die werknemers krijgen -al dan niet om zich te verplaatsen van en naar het werk. Vaak is dit gekoppeld aan een tankkaart, waardoor je flink kan besparen op energiekosten.

Mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget kunnen werknemers hun bedrijfswagen of hun recht op een bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget. Met dat budget krijgen ze de flexibiliteit om hun woon-werkverkeer te regelen op een manier die het beste bij hen past. Het budget kan worden gebruikt voor verschillende vervoerswijzen, zoals openbaar vervoer, fietsen, milieuvriendelijke auto's of een combinatie van deze mogelijkheden.

Maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn nog een zeer populair extralegaal voordeel in België. Werknemers ontvangen maaltijdcheques als een extraatje bovenop hun loon. Deze cheques kunnen worden gebruikt om maaltijden te kopen bij restaurants, supermarkten en andere voedingswinkels.

Ecocheques

Ecocheques zijn een vergelijkbare extraatje bovenop het loon. Deze cheques kunnen worden gebruikt om ecologische producten en diensten te kopen, zoals energiezuinige apparaten en producten of zelfs fietsen.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering is een vorm van ziekteverzekering die de kosten dekt die gepaard gaan met ziekenhuisopnames. Doordat je zelf geen -vaak erg dure- verzekering moet afsluiten kan je er een hoop geld en administratie mee besparen -het ziekenhuis zal alles namelijk rechtstreeks met de verzekeraar afhandelen.

Groepsverzekering

Een groepsverzekering is een pensioenplan dat wordt aangeboden door werkgevers, waarbij zij meesparen voor het pensioen van hun werkgevers. Daarnaast krijgt de werknemer of zijn familie ook financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid of overlijden.

GSM- of Internetabonnement

Sommige werkgevers bieden hun werknemers een GSM-abonnement of internetabonnement aan als een extralegaal voordeel. Hierdoor hoeven werknemers geen eigen GSM-abonnement te betalen en kunnen ze profiteren van het bedrijfsplan.

Fietsvergoeding

Een fietsvergoeding is een kilometervergoeding die de werkgever geeft aan zijn personeelsleden die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets doen. Die fietsvergoeding dient ervoor de kosten van de fietser te dekken, maar moet vooral meer werknemers aanzetten hun fiets te gebruiken. De kilometervergoeding is vrijgesteld van belasting tot 0,25 euro per afgelegde kilometer.

Loonbonus

De loonbonus is een variabele bonus die werkgevers aan hun werknemers kunnen geven op basis van collectieve doelstellingen die vooraf zijn bepaald. Deze bonus is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, waardoor het voor werkgevers een voordelige manier is om werknemers te belonen.

Winstdeelname

Winstdeelname is een ander extralegaal voordeel dat gericht is op het belonen van werknemers op basis van de prestaties van het bedrijf. Het is een deel van de winst die de werkgever aan de werknemer geeft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals een vast bedrag of een percentage van de winst. Het voordeel van winstdeelname is dat het zowel voor de werkgever als de werknemer voordelig kan zijn. Werknemers voelen zich meer betrokken bij het bedrijf en worden beloond voor hun inzet.

Cafetariaplan

Het cafetariaplan is een flexibel verloningssysteem waarbij werknemers zelf kunnen kiezen hoe ze hun verloning willen samenstellen. Dit kan bijvoorbeeld door een deel van het loon in te ruilen voor andere voordelen, zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques of extra vakantiedagen. Het voordeel van een cafetariaplan is dat werknemers meer keuzevrijheid hebben en hun verloning kunnen afstemmen op hun individuele behoeften.

Aanvullende kinderbijslag

Naast de standaard kinderbijslag waar alle ouders recht op hebben, kunnen werkgevers ook aanvullende kinderbijslag aanbieden van bedrag van maximaal 50 euro per maand per kind.

Aandelenopties

Met aandelenopties biedt de werkgever je de mogelijkheid om aandelen van het bedrijf waarvoor je werkt te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit kan een interessante manier zijn om te investeren en financieel te profiteren van het succes van het bedrijf.
Inzichten in recruitment, IT & Engineering, maandelijks geplaatst.

Gerelateerde trends & Inzichten

Supply Chain

Supply Chain functies, divisies en loonverschillen uitgelegd.

3 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat is Supply Chain? Een diepgaande rondleiding in een boeiende sector.

9 minuten leestijd
Lees meer
Supply Chain

Wat doet een Supply Chain Analyst?

4 minuten leestijd
Lees meer
Sales

Het Belgisch mobiliteitsbudget in 2024 : flexibiliteit en duurzaamheid voor werkgever en werknemer.

5 minuten leestijd
Lees meer

Geïnspireerd? Ontdek al onze vacatures!

Met Madison specialiseren wij ons in recruitment voor IT'ers, Ingenieurs en Supply Chain experts, enkel en alleen in Vlaanderen.

Junior Buyer
Supply Chain inHouse Deinze

Heavy Industry - Onze klant is marktleider in make to order machine productie voor de voedingssector. Dankzij custom manufacturing kunnen ze volledige installaties op maat van de klant maken. Ze zijn een familiebedrijf dat ondertussen activiteiten in de US heeft maar vooral aanwezig is op de Europese markt. Toch slagen ze er in hun familiaal karakter te bewaren. Als Junior Buyer werk je nauw samen met een ervaren team van aankopers om projectmatige aankopen…

Lees meer
Projectingenieur
Engineering inHouse Tervuren

Voor een duurzaam bedrijf in de regio van Tervuren zijn we op zoek naar een Projectingenieur. Dit bedrijf engineert en ontwikkelt waterstofmotoren, warmtekrachtgeneratoren en andere motoren voor verschillende industriën. Ze zijn opgebouwd uit 3 divisies: marine (motoren voor bv. baggerboten), power generation (voor industriële toepassingen) en offshore (noodstroomgeneratoren voor windturbine platvormen). In elke divisie zijn ze op zoek naar een projectingenieur ter uitbreiding en hierv…

Lees meer
Product Owner
IT Analytical inHouse Brugge

Onze klant is een toonaangevend bedrijf in de bouwsector, gevestigd in Brugge. Ze zijn opzoek naar een product owner om hun team te versterken. Werk mee aan hun legacy product binnen een cloud omgeving en wees de brug tussen klant en intern development- en designteam.Heb je interesse om meer te weten te komen over deze vacature? Stuur me dan zeker een mailtje met je CV naar: f.kuypers@madison.be

Lees meer